Mam zamiar wypróbować :)
OGÓRKI Z CZOSNKIEM I CHILLI!!!
Przepis znaleziony kilka lat temu w internecie, lekko zmodyfikowany przez Piotra.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych, obranych i pokrojonych na 1 cm kawałki
6-8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 szklanka cukru
1 (niepełna) szklanka octu 10%
1 szklanka oleju słonecznikowego
4 łyżki soli
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem ogórków, dokładnie ze sobą wymieszać. Zalać ogórki, odstawić w chłodne miejsce na noc. Przełożyć do dziesięciu 0,5 litrowych słoików. Pasteryzować 10-15 min. Polecam!!!!!
piątek, 22 lipca 2011
niedziela, 10 lipca 2011
Muffiny z bananami
Zrobiłam wczoraj wszystko zgodnie z tym przepisem i absolutnie polecam!! Jak podłączę telefon do komputera, opublikuje zdjęcia :)
Muffiny z bananami
Muffiny z bananami
poniedziałek, 30 maja 2011
Muffinki z oliwkami
Myślałam, myślałam i wymyśliła. :) Troszkę zainspirowana przepisem koleżanki, przygotowałam własną wersję muffinek wytrawnych.
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżek otrąb owsianych
- 2 żółtka
- 2 łyżki serka (ja dałam homogenizowany waniliowy)
- 1 łyżeczka przyprawy dowolnej (ja dałam suszone pomidory z bazylią Kamis)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- po 2 oliwki na każdą foremkę
Składniki wymieszać, ubić pianę z białek i dodać do
masy. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30
min. w 180 stopniach.
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżek otrąb owsianych
- 2 żółtka
- 2 łyżki serka (ja dałam homogenizowany waniliowy)
- 1 łyżeczka przyprawy dowolnej (ja dałam suszone pomidory z bazylią Kamis)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- po 2 oliwki na każdą foremkę
Składniki wymieszać, ubić pianę z białek i dodać do
masy. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30
min. w 180 stopniach.
poniedziałek, 16 maja 2011
Muffinki - Przepis podstawowy (pożyczone)
Tak jak pisze autorka.. podstawowy przepis :)
Przepis podstawowy
i jeszcze tutaj:
Przepis podstawowy 2
Przepis podstawowy
i jeszcze tutaj:
Przepis podstawowy 2
piątek, 6 maja 2011
Chleb otrębowy w diecie Dukana
Znalazłam fajny przepis na chlebek dukanowski. Muszę wypróbować. Póki co, szybko wklejam link, zeby o nim nie zapomnieć
Chleb otrębowy w diecie Dukana
Chleb otrębowy w diecie Dukana
piątek, 22 kwietnia 2011
Ciasto marchewkowe (z Kwestii Smaku)
Z małymi zmianami (po mojemu), ale poza tym cały przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Robiłam i wyszło pyszne!
Składniki
Polewa:*
400 g cukru pudru (można mniej)
100 g kremowego serka, np. Philadelphia
50 g masła
Ciasto:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* można ograniczyć ilość polewy zgodnie z upodobaniami.
Wykonanie:
Polewa:
Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Ciasto:
Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Do powstałej masy dodaję marchewkę i delikatnie mieszam.
Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.
Składniki
Polewa:*
400 g cukru pudru (można mniej)
100 g kremowego serka, np. Philadelphia
50 g masła
Ciasto:
2 jaja
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* można ograniczyć ilość polewy zgodnie z upodobaniami.
Wykonanie:
Polewa:
Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.
Ciasto:
Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Do powstałej masy dodaję marchewkę i delikatnie mieszam.
Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.
poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Chleb Dukana (pożyczony)
Przepis Klary - znaleziony na pewnym forum (wklejam z innego forum )
PRZEPIS:
Składniki na jeden chlebek
2 szklanki otrąb owsianych
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 serek wiejski lekki z Piątnicy/0% tł.
4 jajka/białka należy ubić na pianę/
O,25l maslanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
3/4 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/
PRZYGOTOWANIE:
Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego, to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego, lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki, potem resztę porcjami, żeby ciasto nie było lejące. Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/. Foremkę wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 150-175 stopni piekę 1 godzinę i 20-30 minut. Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.
Read more: http://smaczliwkowo.blox.pl/2010/03/Chleb-Dukan.html#ixzz1JtSnBexT
PRZEPIS:
Składniki na jeden chlebek
2 szklanki otrąb owsianych
1 szklanka otrąb pszennych
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 serek wiejski lekki z Piątnicy/0% tł.
4 jajka/białka należy ubić na pianę/
O,25l maslanki niskotłuszczowej
1 łyżka soli
3/4 torebki proszku do pieczenia (takiego na 1kg mąki)
po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i
suszonych pomidorów z bazylią/kamis/
1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/
PRZYGOTOWANIE:
Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego, to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego, lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki, potem resztę porcjami, żeby ciasto nie było lejące. Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją-
sprawdziłam/. Foremkę wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 150-175 stopni piekę 1 godzinę i 20-30 minut. Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut.
Read more: http://smaczliwkowo.blox.pl/2010/03/Chleb-Dukan.html#ixzz1JtSnBexT
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Robię znowu coś dla siebie - Studia podyplomowe - logopedia
Postanowiłam "zaszaleć" i rozpocząć studia na kierunku, który zawsz mnie interesował. Już na studiach na wydziale wokalno-aktorski...
-
W pociągu... Tak w polowie drogi między Gdańskiem, a Warszawą. Dobrze wracać do siebie. Mimo, ze nikt na Ciebie nie czeka Smutne, ale prawdz...
-
We wcześniejszym wpisie pisałam o tym, że rozpoczęłam działalność, zaczęłam tworzyć i sprzedawać biżuterię. Zapowiedziałam kolejny wpis o do...
-
Tym razem przepis własny :) Składniki na porcję dla 2 osób: - piersi kurczaka (1 podwójna) - 2 cukinie - 1/2 cebuli - 3 ząbki czosnk...