Skladniki:
Placki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 lyzki skrobii ziemniaczanej
pol szklanki siemienia lnianego / 1 jajko
szczypta kurkumy
lyzka oleju roslinnego
Sos truskawkowy:
Pol kg truskawek
lyzeczka imbiru mielonego
lyzeczka agaru
lyzeczka utluczonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kasze, siemie lniane, kurkume, olej, skrobie i nieco wody miksujemy na gladko w blenderze. Masa powinna byc nieco gesciejsza od ciasta nalesnikowego. Na niemal suchej patelni smazymy placki.
Truskawki kroimy na cwiartki, wrzucamy do garnka, sypiemy nieco ksylitolu. Truskawki puszcza wode, mieszamy, przyprawiamy (imbir, pieprz). Staramy sie, aby truskawki zachowaly swoj ksztalt, ale zeby powstal sos. Zageszczamy agarem, gotujemy jeszcze kilka minut. Placki ukladamy na talerzu i polewamy sosem. Na koniec posypujemy pieprzem i dekorujemy surowymi truskawkami.
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz